Ir verlichting

De Infrarood lamp of laser. Over het hoe en waarom. 

 

Over het gebruik van IR licht tijdens de jacht ten behoeve van nachtkijkers zijn de meningen en vooral de kennis om het te gebruiken zeer uiteenlopend. Om hierin enige duidelijkheid te verschaffen de volgende uitleg. Het kan best zijn dat ik iets vergeet of iet anders interpreteer dan u elders leest of hoort. Dit is geschreven door eigen jarenlange ervaring en testen met IR verlichting. 

Wat is Infrarood licht:Infrarood of infrarode straling, is voor het menselijk oog niet waarneembare elektromagnetische straling, met golflengten tussen circa 780 nanometer en 1 mm (106 nm), dus tussen het (zichtbare) rode licht en de microgolven.

Bij het gebruik voor restlichtversterkers en Digitale nachtkijkers wordt alleen het bereik tussen 800 en 1040 manometer gebruikt.

Hierop kunnen specifieke uitzonderingen bestaan maar hierop gaan we niet in in deze uitleg. De meeste IR lichtbronnen hebben een golflengte van 850 manometer. Dit is zowel voor restlichtversterkers als ook voor de digitale nachtkijkers die werken met een lichtgevoelige zwart wit camera goed zichtbaar.

We maken onderscheid in 3 soorten IR lichtbronnen

1 De Led lamp

2 De IR Laser

3 De gewone halogeenlamp met IR filter ervoor.

De eerste 2 stralen IR licht direct uit de bron uit. Bij de halogeenlamp kies je een filter dat alle zichtbare licht onder een bepaalde golflengte wegfiltert. Voordeel hiervan is dat je verschillende filters kunt gebruiken in diverse golflengten. Nadeel is dat deze lompen veel stroom vreten en meestal erg warm worden.

Bovendien zijn de afmetingen meestal behoorlijk groot.

De Ir led en de IR laser kunnen niet van golflengte veranderen, wel is de intensiteit bij de meeste gangbare modellen regelbaar.

IR licht is voor het menselijk oog niet zichtbaar. Sommige dieren kunnen wel degelijk IR Licht waarnemen en zien. Wat wel zichtbaar is, en dat schept de meeste verwarring, is de bron als u er recht inkijkt. Hier zie je een zacht rode gloed. Stelregel is: Hoe hoger de golflengte van het IR licht, Hoe minder zichtbaar ook de bron ervan.

Het menselijk oog ziet vanaf 1040nm helemaal niets meer ook al kijkt men recht in de bron.

 

Welke IR lichtbron u wilt gebruiken hangt van verschillende factoren af. 

Ten eerste het budget dat u wilt besteden voor de aanschaf.

Ir lichtbronnen zijn er vanaf een paar tientjes tot vele honderden, ja zelfs duizenden euro’s.

Ten 2de de afstand die u doormiddel van de IR lamp wilt verlichten.

En ten 3de de lichtfrequentie die u nodig heeft.

Bedenk als eerste dat een teveel aan IR licht nooit goed is.

U gebruikt meer stroom,bent beter door anderen in het veld zichtbaar en u schrikt het wild onnodig af.

Wenst u dit allemaal niet is een Warmtebeeld camera wellicht een betere oplossing voor u. Deze maakt geen gebruik van licht in welke golflengte dan ook maar creëert zijn beeld door de warmteverschillen die alle materie uitzendt.

 

Bij het gebruik van IR licht tijdens de jacht moet u er in elk geval op toezien dat wanneer u de IR lamp of laser aan heeft, deze niet onnodig heen en weer beweegt. De bron ( De rode stip) is als u hem beweegt veel beter zichtbaar voor het wild dan dat wanneer hij stilstaat.

Gebruik het IR licht proportioneel d.w.z. niet meer dan nodig.

Indien u op een voerplek uitkijkt, overweeg het direct verlichten hiervan. Door een IR lamp in een boom boven de voerplek te hangen kunt u een groot oppervlak perfect uitlichten en hoeft u dus geen lamp of laser te gebruiken op uw geweer. Ook het wild merkt dit licht niet op doordat het van bovenaf op de voerplek word gericht.

Er zijn op afstand bedienbare accu IR lampen leverbaar die perfect aansluiten bij uw behoeften.

De Ir laser is bij uitstek geschikt om grotere afstanden mee te overbruggen. Tot 250 meter is gemakkelijk haalbaar.deze afstanden zijn ook met conventionele lampen met IR filter haalbaar maar dan is het vermogen dat u gebruikt enorm hoog en ook de afmetingen zullen onbruikbaar worden. Bedenk ook bij de aanschaf van uw nachtkijker dat u de juiste kiest! Hoe hoger de generatie beeldversterker des te minder licht u nodig heeft om nog een goed beeld te verkrijgen.

Bij de digitale kijkers is er altijd extra IR licht nodig om te kunnen zien.

 

Mocht u na het lezen van dit stukje vragen hebben stel ze gerust! Ik zal proberen er antwoord op te geven.

2020 HG

© 2020 - 2024 Vision Nachtzicht Techniek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel