Night Vision FAQ

Waarom deze FAQ (Frequently Asked Questions)?

Mijn bedoeling is het de aspirant koper een compleet overzicht te verschaffen over nachtzicht techniek en hierbij de elders ontbrekende informatie aan te vullen. Niet op de laatste plaats de groep mensen die van plan is een nachtkijker aan te schaffen. Deze worden vaak in hun onwetendheid misleid door slimme handelaren die hier gretig misbruik van maken.

Zien zonder gezien te worden

Nachtzicht techniek. Eenvoudig lezen en begrijpen. De tijden zijn voorbij toen het thema nachtzicht techniek als “moeilijk” en “duur” werd aangemerkt.
In deze FAQ wordt het thema nachtzicht techniek voor iedereen eenvoudig leesbaar duidelijk gemaakt.
Het primaire doel van de schrijver is de aspirant koper te informeren:

  • Welke apparatuur bestaat er?
  • Waarop moet ik letten bij aankoop?
  • Welke nachtkijker en welke toebehoren zijn voor welk doel geëigend?

Een verwarrend aantal vragen en informatie voor de aspirant koper. Aan de hand van verschillende voorbeelden worden de verschillen en de werking van de apparaten uitvoerlijk beschreven. In deze FAQ worden nachtkijkers beschreven die op basis van infrarood en restlicht versterking werken.

Zien! Een primaire levensbehoefte

Helaas zijn ons mensen hierin strakke grenzen gezet. Wij kunnen alleen bij daglicht goed zien.
Wie zich ook bij nacht goed wil oriënteren heeft hiervoor een geschikt hulpmiddel nodig.
Met een zaklamp die wit licht uitstraalt of beter nog met een nachtkijker zijn wij optimaal voor deze taak uitgerust.

Hoe vind ik nu het meest ideale hulpmiddel voor mijn doelstelling? Door de enorme hoeveelheid informatie die ons heden ten dage door internet ter beschikking staat is het voor de aspirant koper niet eenvoudig de juiste keuze te maken. Erg verlokkelijk worden de verschillende kijkers in het “Vak Chinees” te koop aangeboden. De gemiddelde koper weet hier geen raad mee. Gelooft u mij, want ik was toen ik 15 jaar geleden voor het eerst door een nachtkijker keek ook erg onder de indruk. Dit temeer omdat het aan vergelijkingsmateriaal ontbrak. Vandaag de dag is hetzelfde apparaat nog steeds te koop. Veel gunstiger, dat wel maar nog altijd even slecht als toen. Nu kan ik erom lachen want ik heb door ontelbare nachtkijkers gekeken.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat eenieder die serieus overweegt een nachtkijker aan te schaffen eerst nadenkt wat hij of zij er precies mee wil doen. Hierna maak je een keuze welke kijkers je wil testen. Dit dient buiten te gebeuren. Liefst in het bos waar het echt goed donker is. Alleen bij echte duistere omstandigheden kunt u de werking van de nachtkijker correct testen. Overdag, met de objectief afdekkap erop werkt elke nachtkijker naar behoren. Wat de kijker in de praktijk presteert dat telt. Niet de mooie reclame slogans uit de advertentie.
Als u een nieuwe auto koopt rijdt u toch ook eerst proef! Of niet soms?

Het is niet de bedoeling een leerboek te schrijven maar een leidraad als het om nachtkijkers gaat. Een naslagwerk voor insiders en tegelijkertijd interessante lectuur voor de nieuweling op dit gebied.

Er wordt voor het reusachtige aanbod aan nachtkijkers en toebehoren erg veel, maar niet altijd volledige en vaak foutieve informatie verstrekt.

Sinds 15 jaar houdt ik me bezig met nachtkijkers. Wat als hobby begon is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een in deze branche bekende zaak: Vision Nachtzicht Techniek.
Ook nu nog ligt mij de nachtzicht techniek aan het hart.

Zien zonder gezien te worden is de droom van iedereen die goed wil observeren. Voor de mens is het vaak belangrijk in het donker te kunnen zien. De eerste apparatuur hiervoor werd al in de jaren 30 ontwikkeld. Sinds de jaren 50 wordt dit vooral gedaan door militairen. Dit is niet zonder succes en er komen dan ook steeds betere versies op de markt. Hoe complexer de techniek, hoe groter het succes. Voor defensie vormden  de kosten gelukkig een onbelangrijke factor. Dit is ook vandaag de dag nog altijd zo. Hierdoor wordt er nog steeds veel geld besteed aan het verbeteren van de bestaande apparatuur en het ontwikkelen van nieuwe producten.

Vandaag de dag kan ook de particuliere markt van deze ontwikkelingen mee profiteren. Hierdoor zijn op dit moment kijkers van de eerste generatie, Gen. I, voor een fractie van de prijs die ze ooit kostten, te koop. Ook vandaag de dag worden er nog nieuwe kijkers met de oude Gen. I beeldversterkers ontworpen en gebouwd. De kwaliteit van deze kijkers loopt uiteen van speelgoed tot absoluut goed bruikbaar. Het aanbod spreidt zich van eenvoudige monoculaire kijkers tot goede binoculaire  kijkers.

Sinds het einde van de “Koude Oorlog” komen steeds meer toestellen met Gen. I en Gen. II , meestal uit Russische productie voor de particuliere markt beschikbaar.
Deze kijkers vinden gretig aftrek bij jagers, natuurliefhebbers en hobbyisten .
De hierin gebruikte beelversterkers baseren zich op de techniek van de eerste GEN II buizen en zijn derhalve niet meer te vergelijken met de nieuwere ontwikkelingen GENII+.

De verbeteringen van de nieuwere GENII+ buizen voor wat betreft resolutie,helderheid en levensduur zijn enorm. Voorzover ik heb kunnen nagaan worden op dit moment van geen enkele Amerikaanse fabrikant GEN2 beeldversterkers geproduceerd. De aangeboden “nieuwe” beeldversterkers zijn uit depot voorraden ofwel uit nieuwe reserveonderdelen samengesteld. Ook is het mogelijk dat ze zonder label of datasheet uit Europa of Rusland komen. Ooit zullen deze voorraden uitgeput zijn. En dan? Van de meeste beeldversterker producenten wordt erg veel afgekeurd materiaal als GEN2plus zonder naam verkocht, want de beeldversterkers zijn nog meer dan goed genoeg voor de meeste toepassingen. Dus het is van belang altijd goed op te letten bij aankoop en te vragen waar de buizen vandaan komen.

U moet erg op uw hoede zijn als u bijvoorbeeld van privé personen origineel 3e GEN GaAs
Beeldversterkers van Amerikaanse makelij aangeboden krijgt.  Meestal zijn dit 2e hands beeldversterkers of minderwaardige A, B of C grade typen. In een volgend hoofdstuk kunt u nalezen wat er vanuit de Verenigde Staten kan en mag worden geëxporteerd .
Krijgt u echter een beeldversterker van et nieuwste bouwtype GEN3 aangeboden, of een z.g. omnibus 4 of GEN4, vraag dan altijd naar een schriftelijke bevestiging of een originele datasheet om er zeker van te zijn dat de aankoop legaal is.
Sommige verkopers bieden goede GEN2plus buizen aan als US GEN3. De koper merkt dit niet omdat vergelijkingsmateriaal ontbreekt.
Als nu de het gezonde verstand niet zegeviert heeft u uw goede geld omgeruild tegen minderwaardig materiaal.

Uiteraard zijn er ook legaal GEN3 GaAs beeldversterkers te koop. Dit is geen enkel probleem.

Photonis beeldversterkers

De waarheid omtrend Photonis beeldversterkers : Om alle `Broodje Aap ` verhalen nu eens de wereld uit te helpen de volgende uitleg : Photonis maakt maar 1 beeldversterker en dat is de XR-5. Deze is een gen2 beeldversterker.Klinkt raar, maar het is nu eenmaal zo!

Laten we aannemen dat Photonis 500 buizen wil maken . Dit noemen we een charge.Van deze 500 buizen worden er mischien 100 op grond van de meetresultaten uitgesorteerd die de naam XR5 mogen dragen.De rest word op grond van de vereiste specificaties uitgesorteerd en krijgt de naam XD/4 en SHD3. De rest wordt natuurlijk niet weggegooid omdat ook deze buizen meestal nog erg goed bruikbaar zijn. Deze buizen zijn niet defect maar valt niet binnen de toleranties en eisen die Photonis aan hun buizen stelt.

Nu wordt het mischien ook duidelijk warom de levertijden af en toe lang zijn om een goede buis te bemachtigen.Ook Photonis weet van te voren niet hoeveel XR/5 XD4 SHD3 enz. er uit een charge komen. Zijn het maar 5 XR5 dan zit er niets anders op dan op een volgende charge te wachten als er meer nodig zijn.

Op de website www.photonis.com is alles over de beeldversterkers te lezen in beeld en tekst. Er zijn 5 soorten beeldversterkers Gen 2, Super Gen, SHD3, XD4, en XR5. Voor de rest niets! Geen sel A, sel B of sel C zoals op veel Amerikaanse websites te lezen is.

Sel A, sel B of sel C op Amerikaanse websites

Er zijn 5 soorten beeldversterkers Gen 2, Super Gen, SHD3, XD4, en XR5. Voor de rest niets! Geen sel A, sel B of sel C zoals op veel Amerikaanse websites te lezen is. Hier enkele voorbeelden van een website uit USA.

Photonis XD-4 Commercial Image intensifier. Minimal resolution 45 lp/mm (51 lp/mm typical). meistens kein Datenblatt

Photonis XD-4 SEL B Image intensifier. Minimal resolution 64 lp/mm. Minimal S/N 18:1. Comes with a Tube Data Sheet

Photonis XD-4 SEL A Image intensifier. Minimal resolution 64 lp/mm (73 lp/mm typical). Minimal S/N 18:1 (typical 25:/1). Comes with a Tube Data Sheet

We willen hier met klem wijzen op het feit dat XD-4 Commercial, XD-4 SEL B en XD-4 SEL A geen Photonis merknamen zijn en ook niet in combinatie met echte XD4 buizen genoemd mogen worden. Het zijn geen XD-4!!

Ook sites waarop over sim gen3 (voor de potonis  0) word gepraat, en gen3 wordt vergeleken met Xd4 geven een absoluut verkeerde voorstelling van zaken. Een Amerikaanse gen3 beeldversterker is qua constructie geheel anders dan een gen2 (lees gen2/ SuperGen/SHD3/XD4/XR5)

Hier moet ons nog even van het hart dat met de buizen van andere fabrilanten dezelfde truck´s worden uitgehaald. Handelaren proberen hier alleen extra geld te verdienen door fantasienamen aan de buizen toe te kennen.